Sastanak sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 4. jul 2024. – Predstavnici projekta „EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji“ sastali su se sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem, kako bi razgovarali o saradnji u narednom periodu.

Na sastanku je bilo reči o oblastima kojima se Projekat bavi i predstavljene su njegove relevantne aktivnosti. Cilj ovog projekta je unapređenje efikasnosti izvršenja budžeta, upravljanja javnim finansijama i interne finansijske kontrole u javnom sektoru u skladu sa standardima i najboljom praksom Evropske unije (EU). U razgovoru sa Poverenikom je naglašen značaj uvođenja Sistema razmene informacija o porezu na dodatu vrednost (VIES) za buduće članstvo Srbije u EU i neophodnost da taj sistem bude u potpunosti operativan u trenutku pristupanja.

Razmotrene su i mogućnosti doprinosa Poverenika realizaciji projekta „EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji“, u skladu sa pravnim okvirom zaštite podataka o ličnosti u Srbiji i EU. Poverenik je pojasnio da u nadležnosti njegove kancelarije nisu statistički i finansijski podaci, ali jesu lični podaci i izrazio optimizam u pogledu buduće saradnje. Takođe, Poverenik Marinović je napomenuo da je u toku priprema Akcionog plana za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti za period 2023-2030 i istakao značaj angažovanja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) tokom javne debate koja je zakazana za kraj ove godine.

Projekat „EU podrška za upravljanje javnim finansijama u Srbiji“ finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Centrom za izvrsnost u finansijama (CEF) i Ministarstvom finansija Slovačke.

Last updated: 4. Septembar 2024. 14:01